Kiš miš

Silta laika vietā – pavisam negaidīti laikapstākļi! Sinoptiķi nāk klajā ar prognozi septembra beigām!

Meteoroloģiskais rudens parasti sākas agrāk nekā astronomiskais rudens. Šogad meteoroloģiskais rudens Latvijā sāksies 21. septembrī, kas ir viena diena pirms astronomiskā rudens, kas sākas 22. septembrī. Meteoroloģiskās sezonas parasti tiek noteiktas, balstoties uz vidējām temperatūrām un klimata apstākļiem, savukārt astronomiskie – uz saules pozīciju attiecībā pret Zemi.

Šī vasara izskatās, ka būs īpaši ilga un silta, ko iederēties vēstures kontekstā. Ir interesanti redzēt, kā laikapstākļi mainās no gada uz gadu un kā tas ietekmē mūsu ikdienu. Meteoroloģisko datu analīze ļauj labāk saprast klimata tendences un to, kā tās var ietekmēt vidi un cilvēku dzīvi.

Jā, vasaras karstuma rekordi Latvijā bieži vien piesaista uzmanību, un šī vasara noteikti ir izcēlusies ar augstām temperatūrām. 38 dienas, kad maksimālā gaisa temperatūra sasniegusi vai pārsniegusi +25 grādus, ir ievērojams rādītājs. Salīdzinājums ar iepriekšējām siltajām vasarām, piemēram, 2002. un 2010. gadā, liecina par to, ka klimata izmaiņas un laika apstākļu variabilitāte arvien vairāk ietekmē mūsu reģionu.

Šādas ilgstošas karstuma periodus var radīt gan klimatiskie apstākļi, gan sezonālie varianti, un tie var ietekmēt ne tikai cilvēku dzīvi, bet arī dabu, lauksaimniecību un veselības aprūpi. Ir svarīgi ņemt vērā šos aspektus, plānojot aktivitātes un pielāgojoties jauniem klimatiskajiem apstākļiem.

Laika prognoze nedēļas vidū solās būt patīkami silta, pateicoties augsta spiediena apgabalam, kas nodrošinās skaidras debesis un bez nokrišņiem. Vējš būs lēns, taču nakts un rīta stundās var veidoties migla, kas var radīt sliktāku redzamību dažos rajonos.

Turpinājumā lasiet par negaidītajām laikapstākļu pārmaiņām!