Kiš miš

Meitenei bija iespēja iekļūt uz 10 dienām psihiatriskajā slimnīcā. Lūk, ko viņa atklāja, izejot ārā no turienes..

Amerikāniete Elizabete Džeina Kokrana bija viena no s.l.a.v.e.n.ā.k.a.j.ā.m. XIX gadsimta žurnālistēm. Tajā laikā sievietēm bija pieņemts rakstīt zem pseidonīma, un Elizabete — nebija izņēmums. Viņa kļuva s.l.a.v.e.n.a. kā Nellija Blaja.

Meitenes karjera sākās ar to, ka viņai nepatika sieviešu diskriminējošs raksts vienā no Pitsburgas laikrakstiem. Meitene bija sašutusi un uzrakstīja vēstuli galvenajam redaktoram. Vīrietis bija pārsteigts par vēstules tekstu un p.i.e.d.ā.v.ā.j.a. viņai darbu.

Žurnālistes popularitātes virsotne bija tajā laikposmā, kad viņa strādāja laikrakstā «New York World». Par vienu no pirmajiem Nellijas Blajas žurnālistikas pētījumiem jaunajā darba vietā mēs šodien pastāstīsim …

Meitene nolēma attēlot neprātību, lai varētu nokļūt psihiatriskajā slimnīcā Blekvella salā (tagad Rūzvelta sala). Par šo vietu klīda dažādi nepatīkami stāsti, un Nellija nolēma tos p.ā.r.b.a.u.d.ī.t. uz sevis.

Vietējais advokāts solīja, ja meitenei izdosies tur iekļūt kā pacientei, tad viņš no turienes viņu izvilks pēc 10 dienām. Nellijai izdevās maldināt dažus ārstus un nokļūt klīnikā.

Iekšējā situācija bija maigi izsakoties šokējoša: apkārt skraidīja žurkas, baroja pacientus ar ūdeņainu buljonu, bojātu gaļu un sausu maizi …

Dažas no pacientēm vispār nebija garīgi s.l.i.m.a.s. Vieni bija nabadzīgi, citi vienkārši slikti runāja angliski. Visiem, kas atradās klīnikā, nācās ciest nežēlīgu izturēšanos. Pacientus piekāva, sasēja, bet dušas vietā vienkārši aplēja ar aukstu ūdeni.

Pēc 10 dienām, kā bija solīts, Nelliju izņēma no klīnikas. Pēc iznākšanas no šīs briesmīgās vietas meitene uzrakstīja grāmatu «Desmit dienas vājprātīgo mājā», kura lielā mērā palīdzēja mainīt situāciju. Pēc grāmatas publicēšanas varas iestādes pievērsa uzmanību šādām iestādēm. Bija palielināts Sabiedriskās Labdarības un Labošanās iestāžu Departamenta budžets. Kā arī pastiprināja līdzīgu iestāžu kontroli.

Vēlāk Nellija veica ceļojumu apkārt pasaulei, cenšoties uzlabot Žila Verna personāža Fileasa Foga rezultātu. Ceļā meitene intervēja pašu autoru. Un arī šeit Nellija guva panākumus, beidzot ceļojumu apkārt pasaulei 72 dienu laikā. Pēc šī notikuma pats Verns nosūtīja viņai telegrammu, sakot, ka nav šaubījies par meitenes panākumu.

Laika gaitā Nellijai bija jāatstāj žurnālistika. Viņa kļuva tik slavena, ka visas viņas izmeklēšanas sākotnējā posmā nonāca strupceļā, tādēļ, ka viņu atpazina. Blaja apprecējās ar miljonāru, kurš bija par viņu 42 gadus vecāks. 1904. gadā sieviete kļuva par atraitni, un kādu laiku vēlāk atgriezās žurnālistikā, jo kļūt par veiksmīgu uzņēmēju viņai tā arī neizdevās.

Nellija nomira 1922. gadā no pneimonijas. Bet viņas darbi uz visiem laikiem iegāja pasaules žurnālistikas vēsturē.

Ja šis materiāls Tev patika, noteikti dalies tajā ar saviem draugiem un paziņām!