Kiš miš

“Šī būs viena no pēdējā gadsimta sliktākajām ziemām!” Sinoptiķi steidzīgi iesaka gatavoties

Šīs ziemas prognozes atklāj īpaši aukstas un negaidītas laika apstākļu izpausmes, kas gaidāmas nākamajā sezonā. Meteoroloģijas eksperti prognozē, ka šī gada ziema varētu iegūt slavu kā viena no visaukstākajām gadsimtā. Pētījumi un analīzes rāda, ka decembris var kļūt par vēsturisko rekordu ieguvēju saistībā ar aukstumu.

Gaidāms, ka paaugstināta aukstā gaisa cirkulācija virs pasaules okeāna ieviesīs spēcīgu salu, sākot jau ar decembri. Šis meteoroloģiskais fenomens īpaši ietekmēs Austrumeiropu, kur sinoptiķi paredz, ka temperatūra varētu noslīdēt līdz pat mīnus 20 grādiem pēc Celsija vērtības. Sniegšana varētu sākties ātrāk un būt intensīvāka nekā iepriekš paredzēts.

Centrāleiropā, sevišķi novembra beigās, tiek prognozēts vēl aukstāks laiks ar temperatūras rādītājiem zem mīnus 20 grādiem. Vispārējā prognoze paredz reālu ziemu Austrumeiropā ar intensīvu sniegu un aukstu salu. Baltijas jūras reģionā decembrī tiek sagaidīts gandrīz divkāršs parasti gaidāmais sniega daudzums. Šīs tendences vērojamas arī citās Eiropas teritorijās, norādot uz vispārēju aukstuma un sniega pieaugumu.

Šāda aukstuma un sniega palielināšanās var radīt daudzveidīgas izmaiņas ikdienas dzīvē, izaicinot gan ceļu satiksmi, gan sabiedrības ikdienu. Turklāt, tā rada arī aizraujošas iespējas sniega sportiem un ziemas brīvdienu baudīšanai. Šī ziema šķiet solīda, aizvedot mūs cauri aukstuma un sniega piedzīvojumiem, kas paliks atmiņā kā viens no ievērīgiem periodiem mūsu vēsturē.

Tomēr dienvidu Eiropā prognozes neuzsver tik striktus laikapstākļus, un šajā teritorijā var sagaidīt savas īpatnējības un pārsteigumus. Laika apstākļu eksperti norāda, ka šajās valstīs temperatūra sākumā ziemā varētu samazināties līdz pat mīnus septiņiem grādiem, un pirms Jaunā gada tā var sasniegt pat mīnus 15 grādus.

Ziemassvētku laikā Austrumeiropā prognozēta slapja sniega un ledus lietus, pavadīta ar vēja brāzmām, kuras varētu sasniegt līdz pat 15 metriem sekundē. Tas rada neskaidrības un izaicinājumus ikdienas dzīvē, īpaši attiecībā uz ceļu satiksmi un citiem transporta veidiem.

Šonedēļ Latvijā paredzami dažādi laika apstākļi, piedzīvojot svārstības no rudens sākuma līdz aukstiem laikapstākļiem, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozēm. Nedēļas sākumā prognozēts daudz mākoņu, bet arī saules staru spīdums, un dažviet varētu rasties neliels sniegs vai slapjš sniegs. Vēja ātrums pirmajās dienās būs lēns līdz mērens austrumos, bet otrdien pieņems ziemeļu virzienu. Nakts uz pirmdienu varētu ietekmēt migla dažās austrumu teritorijās, ierobežojot redzamību.

Ar aukstākiem laika apstākļiem ievadot nedēļu, nakts temperatūra nokritīs līdz -2…-6 grādiem, bet piekrastē būs nedaudz siltāk. Dienas laikā gaidāms vēss laiks, un termometra rādītāji nepārsniegs +2…-4 grādus.

Rakstu sagatavoja Verners Amoliņš @ labaiste.eu